Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami

Kolejny pomysł na obiad z kurczakiem. Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach.

Składniki:
1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 kg ziemniaków, olej, papryka ostra

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy masło czosnkowe. 3 duże łyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie.
2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na 4 filety (albo więcej w zależności od wielkości piersiaczka:). Lekko rozbijamy. Smarujemy obficie masełkiem. Odstawiamy do lodówki, aby mięso przeszło aromatem ziół i czosnku.
3. Obieramy ziemniaki. Kroimy je np. na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do pierwszego zagotowania wody. Nastepnie odcedzamy. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą. Doprawiamy ostrą papryką lub ziołami prowansalskimi. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (ok.200*) na ok 30-40min.
4. Ser żółty kroimy w plasterki. Układamy na filetach. Zawijamy w ruloniki. Obtoczamy kolejno w mące, jajku i w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na małym ogniu, kilka razy obracając, aby mieć pewność że mięso w środku też jest usmażone.:)
5. Wykładamy na talerze ziemniaki i mięso.

Smacznego!!!

pomysł na obiad z kurczakiem
pomysł na obiad z kurczakiem

Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze: