Faszerowane ziemniaki

Może pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! Pomysł powstał podczas przygotowywania jezdnia na wizytę rodziców. chciałam ich zaskoczyć czymś nowym i na pewno oryginalnym w smaku. Całe szczęście wszystko wyszło wyśmienicie i rodzice byli bardzo zadowoleni, co się przerodziło potem w określenie "najedzeni";)
Pieczone ziemniaki maja to do siebie że nadają potrawom swojego wyjątkowego aromatu i smaku, cieszę się że udało mi się wykorzystać te atuty do stworzenia takiego smacznego obiadu.

Składniki:
ok 8 ziemniaków, ser mozarella lub ser żółty, szczypior
na farsz 1: 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżka majonezu, 1/2 papryki, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz ziołowy
na dugi rodzaj farszu: 1 duża cebula, mała kostka boczku, 1/2 opakowania sera typu feta, ziemniaki

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki.
2. Przygotowujemy farsz 1:)
  • pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku, np. gyrosem.
  • paprykę kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z łyżką śmietany i majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • na ziemniaki wykładamy po łyżeczce farszu, wykładamy kurczaka, posypujemy żółtym serem lub mozarellą.
3. Przygotowujemy farsz 2:
  • boczek kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię
  • obieramy cebulę, dodajemy do boczku, 
  • ser Feta dodajemy do miseczki z wybranymi wcześniej środkami ziemniaków, dodajemy boczek z cebulą
  • doprawiamy solą, pieprzem
  • blendujemy:)
  • wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem
4. Rozgrzewamy piekarnik w temp. 200*, na blasze układamy ziemniaki z farszem, posypane serem, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, żeby ser się rozpuścił, a ziemniaki żeby nie były surowe.

Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem:)


Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz