Ciasto Krówka

Chciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Ciasto krówka bo o nim mowa to jedno z moich ulubionych ciast i niestety potrafię zjeść go całkiem spore ilości ;)

Składniki:
Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, dodatkowo: banany 2-3, masa krówkowa, biszkopty,  duża śmietana 36% (lub krem dr. Oetker śmietankowy), 1,5 łyżeczki cukru pudru, gorzka czekolada

Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
  3. Dodać szklankę cukru.
  4. Dodać żółtka
  5. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito.
  6. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki razem. Dodajemy stopniowo oliwę.
  7. Cisto wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy.
  8. Na zimny biszkopt wykładamy masę krówkową.
  9. Banany kroimy w plasterki, kropimy s0kiem z cytryny, aby nie zczarniały. Wykładamy na masę krówkową.
  10. Układamy biszkopty.
  11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników
  12.  Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem, aby nie zgorzkniało.

ciasto krówka

Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. zdecydowanie najlepszy przepis z jakiego korzystałam ;) dziękuje i pozdrawiam kochana ;)

    OdpowiedzUsuń