Tradycyjny żurek z jajkiem

Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:)

Składniki:
2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1/2 dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku, 4 jajka.

1. Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę.
2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora.
3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy.
4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy.
5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy.
6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu oraz śmietanę.
7. Doprawiamy do smaku.
8. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy i dodajemy na koniec do zupy wlanej na talerze;)





Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze: