Makaron z mięsem mielonym i sosem, domowe spaghetti

Kolejny raz coś dla miłośników włoskiej kuchni i makaroniarzy :-) Tym razem makaron z mięsem mielonym z posypką serową, stosunkowo szybkie danie i zdecydowanie wartę przetestowania.

Składniki:
0,7kg mięsa mielonego, 3-4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 3-4 pomidory, 1 papryka, kilka pieczarek (6-7), makaron, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, kostka rosołowa, olej.

Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wyciskamy czosnek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
  2. Kroimy w plasterki pieczarki i dodajemy do reszty składników na patelni.
  3. Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy mięso mielone.
  4. W szklance wody rozrabiamy kostkę rosołową, stopniowo dodajemy ją do reszty składników na patelni i smażymy do skutku, dopóki mięso nie będzie surowe (najlepiej sprawdzić organoleptycznie) ;-P
  5. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną paprykę.
  6. Doprawiamy do smaku
  7. Gotujemy ulubiony makaron, na talerzach polewamy makaron sosem  i gotowe! ;)

P.S. Całość można posypać żółtym serem, mozarellą, bądź parmezanem;)

domowe spaghetti



Komentarze

Prześlij komentarz