Domowe hamburgery

Cos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-)

Składniki:
Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula, 2 ząbki czosnku, ogórek kiszony, pomidor, papryka, kukurydza, sałata, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jajko, olej.

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2h do lodówki, aby mięso przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko).
2. Z mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do bułki;-). Na rozgrzany olej wkładamy mięso, smażymy.
3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka.
4. Podrzgwamy bułki.
5. Na przekrojoną na pół bułkę, układamy sałatę, mięso, i resztę warzyw:) Ich ilość i proporcje zależą od nas samych:)

Dla wielbicieli sera, można dodać i położyć na mięso ulubiony ser żółty albo pleśniowy.
Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, zoąbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Można go wzbogacić o bazylię  i oregano.
Poza sosem czosnkowym, w sklepach znajdziemy wiele sosów doskonale pasujących do hamburgerów.

Dla osób, które nie mają czasu na smażenie mięsa do tego dania, sklepy oferują niekiedy naprawde bardzo dobre zamienniki, przeznaczone stricte do hamburgerów albo taki hamburger wyśmienicie smakuje z piersią z kurczaka, usmażoną np. w przyprawie gyros lub tradycyjnej panierce, co jest zdecydowanie delikatniejsze.

Smacznego:)


Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz