Nieco zmodernizowane sznycle:)


Tradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne.

Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2 ząbka czosnku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, gyros, 2 jajka, mąka, bułka tarta, olej.

1. Gotujemy ziemniaki.
2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy ziołami do smaku (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz). Odstawiamy do lodówki na ok 1-2h żeby pomidory przeszły przyprawami.
3. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku z solą i pieprzem (można dodać trochę przyprawy gyros lub ostrej papryki). Smażymy pierś, tak jak kotlety.
4. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami.
5. Na usmażoną pierś z kurczaka wykładamy pomidory z ziołami oraz posypujemy serem mozarella, bądź innym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika lub mikrofali na kilka minut.

Zamiast opiekanych ziemniaków możemy podać puree ziemniaczane, gotowane ziemniaki, bądź frytki okraszone ziołami prowansalskimi lub tradycyjny ryż, np. z kukurydzą;) 

Danie bardzo proste, ale pyszne:) w najbliżym czasie postaram się o kolejne zdjęcia portaw:) Smacznego!!


Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz